HTML

Házunk és Otthonunk Úriban

Családunk otthonának, házának blogja

Rovatok

Friss topikok

Címkék

Július

eclipse86 2012.07.07. 14:43

Kabóca egyre intenzívebb futóedzései és gömbölyödő pocakom ellenére igyekszünk továbbra is aktívan tevékenykedni kicsiny háztáji gazdaságunkban - új tapasztalások és kísérletek:

- a szomszéd néni útmutatása alapján 4,25l-es befőttes üvegekben kísérlet egy-egy üveg málna-és meggybor "alkotására". A murci forrása elindult, 6 hét múlva, leszűréskor/átfejtéskor derül ki, mi lesz belőle. 

- az első kiskakas levágása: ez igazi családi összefogás volt: Kabóca levágta, anyukám megkopasztotta és felbontotta, én megfőztem, Mollika (és mi mind) megettük. Isteni finom, zsenge volt a húsa, és gyönyörű szép sárga színe volt a kukoricától. Nem az ételfestéktől, mint ahogy már jópár üzlet lebukott, az ételfestékkel bekent, halliszten nevelt, hormonozott, antibiotikumozott brojler csirkét tanyasi csirkeként árulva. A levesbe saját termelésű répa és petrezselyem került. 

- a hiányzó létszámot pótolta kedves telekszomszédunk, aki egy szépséges, peckes japán kiskakast hozott nekünk. Szegénykét a régi helyén egy nagyobb, erősebb kakas terrorizálta. Itt az új udvarban egyből megjött a hangja - harsányan kukorékol. A majorság többi tagjával egyenlőre gyanakodva méregették egymást, és első este nem is volt hajlandó a többiekkel együtt bevonulni az ólba, inkább felgallyazott a diófára, de már alakul a bizalom. A 20 tojóra 2 kakast fogunk hagyni, ő lesz az egyik (nem is lenne érdemes levágni, hisz kicsi). Párom elnevezte Kopernikusznak, a másik kiválasztott kakast, aki a tyúkudvar másik ura lesz, pedig Leonardonak. Ő egy nagyon szép vörös kakas, fehér nyakkal. 

- az első befőzés: a szomszéd nénitől kapott germersdorfi cseresznyéből 1, azaz egy üveg lekvárt főztünk. Kéretik nem röhögni, kedves olvasó. Igenis érdemes kis mennyiségért is elkezdeni a műveletet, ha különösen finom végeredmény ígérkezik, és ez pont ilyen eset volt. Persze tényleg vicces volt, hogy a konyha sarkában elhelyezett nagy szárazdunsztos ládában a sok-sok takaró és hálózsák között egyetlen üveg lapul. Egy kis maradék is volt még, azt kihűlve vajas kenyérrel megettük, és csodálatos, mennyei finom íze lett. Tartósítószer nem került bele, csak némi cukor, de azt sem vittük túlzásba, így érvényesül a cseresznye finom íze.

- leszedtük az első piros és zamatos paradicsomot.

Növények:

A kánikulát a fokhagyma nem bírta, a mindennapos locsolás ellenére kipusztult.

A forróságot a földibolhák szeretik, így a tavaszi szárazság után ismét megjelentek, mégpedig brutális mennyiségben. A káposztát, karalábét majdnem teljesen lezabálták már. Azt hiszem, ezt a két növényt, a retekkel egyetemben, kevésbé éri meg itt termeszteni, mert egyszerűen túl sok időt-energiát igényelne a folyamatos fokhagyma főzetes permetezés, a főzet elkészítése, pótlása. Sajnos gondolnunk arra, hogy a két kisgyerek mellett a túlságosan munkaigényes növények termesztése macerássá válik. A következő 2 évben elsősorban azokkal a növényekkel fogunk foglalkozni, amelyek ezt a földet különösen szeretik, és a locsolás/kapáláson kívül nem túl munkaigényesek. Ilyen szempontból abszolút sikertörténet a zöldborsó, az összes tökféle (mi csak patisszont ültettünk, nemsokára virágzik, hatalmas leveleket növesztett, de a szomszédban díjnyertes cukkinik is nőttek, és sütőtök); a sárgarépa, petrezselyem, vöröshagyma, lilahagyma. Majdnem kifelejtettem az uborkát, amit Kabóca bakhátra ültetett magról, köztük vizesárokkal, és reggel-este árasztással öntöz. Nagyon meghálalta. Betonvas rácsból készült támfal a növénykéknek. Már virágzanak, heteken belül várható az uborkatermés (berakó és kígyó ubi is). A paradicsom kivételt képez a tervezésben, hiába munkaigényes, megéri a palántanevelés, mert nagyon szeretjük. Mi idén nem vetettünk, de a szomszédban csodamódra terem a zöldbab, futóbab.  Kevésbé sikeres a paprika, ami kiültetéskor leégett, ledobta az összes levelét, alig vegetált, már ki akartam kapálni a szerencsétlent , aztán mégis összeszedte magát, virágzik és megjelentek az első kispaprikák. A paradicsomra visszatérve, az olasz paradicsomot néhány kiadós esőzést követően megtámadta egy gombaféle (a bogyók alja barnul és beplöttyed), bordói lével történő permetezést igényel. A kecskeméti kerek paradicsom nem érintett. Hiába törtem a fejemet eleget a fajta választásokon, mégsem voltam elég körültekintő: az olasz paradicsom sokkal inkább kedveli a szárazságot, így esőben hajlamosabb a betegségekre. Jövőre erdélyi befőző paradicsomot fogok beszerezni, az rezisztensebb, és nem tájidegen. Kell egy folytonnövő és egy determinált fajta, a folytonnövő a frissen fogyasztás céljára, a determinált befőzési célra. Ahogy leírtam fent, jövőre a káposzta/retek/karalábé hármast valószínűleg hanyagoljuk, ellentétben tökféléket többet is fogunk ültetni. Családunk nem fogyaszt elég vastartalmú eledelt, nálam már kezd állandósulni a vashiányos vérszegénység, de mint ahogy egy sportkórházas vérvételen kiderült, még Kabócának is pótlásra van szüksége. Így jövőre vasban bővelkedő növényt biztos, hogy fogok ültetni: spenótot, sóskát és céklát.

Naponta szedem a málnát, már sokat eltettem fagyasztóba is. A szomszédok jóvoltából az olyan gyümölcsöket, amelyek nálunk nem teremnek, megkapjuk (sárga-és őszibarack). Így mindennapra megvan a vitaminadagunk. A szilva érését nagyon várjuk (rengeteg van, csak jégeső ne jöjjön), és a szőlőtermés is ígéretes. A hétvégén a répa és petrezselyem maradékát betakarítjuk.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://uriotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr524634631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása