HTML

Házunk és Otthonunk Úriban

Családunk otthonának, házának blogja

Rovatok

Friss topikok

Címkék

Nyári csúcsra járatás; felkészülés a télre, házi tartósítás

eclipse86 2012.09.23. 13:44

A nyár a vártnál is mozgalmasabb volt és sok munkát adott, ezért elhanyagoltuk a blogírást.
Egyre növekvő pocakommal szenvedtem végig a hőségrekordokat hozó kánikulát, ami azonban nem mentett fel a feladatok elvégzése alól. Míg párom edzőtáborokban és napi edzéseken készült Londonra, addig is vinni kellett a kertet, a háztartást, és terelgetni az örökmozgó Imolát. A nyár közepén már megkezdtük a felkészülést a télre. Olyan dolgokba kellett beletanulnom, amiket néhány évvel ezelőtt teljesen elképzelhetetlennek tartottam: tartósítás, befőzés, egyszóval "eltevések". Nem volt kitől tanulnom, teljesen autodidakta módon, elsősorban az internetről letöltött anyagok, kézikönyvek alapján ügyködtem, illetve egy filléres könyvvásárban találtam egy házi tartósításokról szóló könyvet, melyet haszonnal forgattam. A nyár legnagyobb ásza az 5 soros uborka ültetvényünk volt: másfél hónapos termési időszaka alatt nem kevesebb mint 47 üveg (standard 720ml-es) csemegeuborkát adott, azok mellett amit nyersen fogyasztottunk el, illetve folyamatosan forrott a kovászos uborka nagy 4,5l-es üvegekben az ablakpárkányon. Ezen kívül salátának való adagokat lereszelve tettünk a fagyasztószekrénybe. Amit nem bírtunk elfogyasztani vagy eltenni, azt pedig elajándékoztuk a szomszédoknak és a barátoknak. A másik sláger a szilva volt: készült lekvár, befőtt és lesz saját pálinkánk is. Mivel pici gyermek mellett bajos órákat tölteni a konyhában lekvárt kevergetve, ezért az interneten talált sütőben süthető tepsis lekvár receptjét használtam, és a végeredmény tökéletes lett.
Sem a csemege uborka, sem a lekvár, befőtt nem tartalmaz tartósítószert. Készült továbbá lecsóalap is, amit zsírral tartósítottam. Végül pedig, a befőzési munkálatok végére a párom is bekapcsolódott a munkába, aki egy igazi különlegességel, házi ketchuppal tette fel az i-re a pontot. Mindeközben időről időre kezem által halálát lelte egy-egy kiskakas, ami két csomagban, egy pörköltnek való és egy leveshús adagban került a fagyasztóba.
A fagyasztószekrényünk így teljesen megtelt, a kamra polcai roskadoznak a befőttes üvegek súlyától. A teljes leltár: 47 csemege uborka, 25 üveg lekvár, 7 üveg befőtt, 10 lecsó és 6 ketchup, az annyi mint 95 üveg eltett finomság.
A szüret kevés, de jó minőségű szőlőt adott, a must már forr a pincében, lesz saját borunk is.
Összességében nem kívánom senkinek, hogy mindezt a munkát harmadik trimeszterben lévő várandósként utánam csinálja. Így utólag nagyon jó érzés végig nézni a munka gyümölcsén, és alig várom hogy elkezdjük elfogyasztani saját készítésű termékeinket, de ez a kb. másfél hónap fizikálisan sok szenvedést okozott. Több nagy lépést tettem a parasztasszonyság felé, de a munkabíró képességem sehol nincs dédanyáinkéhoz képest, van hová fejlődnöm.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uriotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr154797509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezüsthegyi Kabóca 2012.09.23. 14:07:07

Kedvesem lefelejtett pár dolgot: gyalult tök, málna, gombócnak való magozott szilva, borsó, zöldbab van még a fagyasztóban, ettől telt meg. A pincében pedig a forrásban lévő muston kívül pihen egy láda saját lilahagyma, patiszon, és némi karalábé is. És még fán van a dió, földben a cékla és a póréhagyma, illetve még rengeteg zöld paradicsom várja a maga idejét, sok-sok paprikával egyetemben.
süti beállítások módosítása