HTML

Házunk és Otthonunk Úriban

Családunk otthonának, házának blogja

Rovatok

Friss topikok

Címkék

Tüzifa

Ezüsthegyi Kabóca 2011.10.07. 21:00

A fűtés a legfontosabb téma nyár után, ősz elején, tél előtt. Vagyis most. Kicsit megkésve intéztük a dolgot. A nyár eleji tüzifa árakat nézve, azokra visszaemlékezve, akkor jelentősen kedvezőbb áron vásárolhattunk volna. Tovább viszont nem halogathattuk a dolgot, mert a legtöbb weboldalon fel volt tüntetve, hogy az aktuális árak szeptember végéig érvényesek. És gyanítottam, hogy később nem lesz olcsóbb. Elkezdődött a tüzifa beszerzésének fontos folyamata, vagyis a kiválasztás. Honnan, mit, mennyit.
Hamar rájöttünk, hogy az akácon kívül nem jöhet szóba más. Ilyenkor már elég drága lett volna mást rendelni, mert elég messziről hozták volna. A fabrikett is drága, hiába kényelmesebb. Esetleg télen, végén, ha elfogy a tüzifa. A mennyiség is gond volt. A legdurvább javaslat a minimum 15 köbméter. Hát akkor inkább fűtök gázzal, mert az is olcsóbb lenne. A két variáció az volt, hogy méteresben vesszük. De ezt nem tudjuk feldarabolni. Nincs mivel, de ha lenne is, vakon kicsit veszélyes meló lenne számomra. Kuglizottat már nem láttunk sehol, pedig készültem, hogy egész télen hasogatok. Amit kapni lehetett, az a hasogatott, úgynevezett kandallókész tüzifa volt. Végül találtunk egy helyet, ahonnan egy fuvart, vagyis két és fél köbmétert (ami erdeiben értendő) 47 ezer forintért hoztak ki. Három fuvart rendeltünk. Az eladó szerint ennek muszáj elégnek lennie. Közben kioktatott a kazán használatáról is. Kicserélték időközben, mert az eredetinek a legalsó tagja elrepedt, és nem lett volna időben kész a javítás. Hát becserélték ráfizetéssel egy nagyobbra. Ugyanilyen régi öntöttvas orosz kazán, egy taggal nagyobb, és ötven kilóval nehezebb.
Az első fuvart mikor letúrták az udvarra, kicsit megszeppentem. Ekkor még kézzel álltam neki a behordásnak. Másnap kaptam egy talicskát, ezzel kicsit gyorsabb lett. Harmadik napra bent is volt a fa a helyén. Persze mindez az ősz legmelegebb napjain. Legalább elmondhatom, hogy kétszer van melegem tőle.
A disznóólat jelöltem ki fáskamrának. Száraz, szellős. És várhatólag el is fér benne a három fuvar. Előbb a belső részt pakoltam fel. Faltól falig, majdnem a mennyezetig. Aztán keresztben, aztán megint, és így az ajtóig. Azt is körbepakoltam. Persze, a sorok nem támaszkodnak egymásra, hogy szellőzzenek, mozoghassanak a hasábok. Szerencsére a fa valóban jó száraz volt, szinte kongott, és egyenleges hosszúra volt vágva. A hasítás is jó volt, egy két nagyobb darab volt csak közte, bőven belefér. A maradékot kívűlre pakoltam, majdnem a mennyezetig, három sorban. Végül számoltuk, hogy egy mázsa nagyjából 2000 Ft, szállítással együtt. Vagyis jó áron sikerült beszerezni. 


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://uriotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr793286229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása