HTML

Házunk és Otthonunk Úriban

Családunk otthonának, házának blogja

Rovatok

Friss topikok

Címkék

Földibolha

eclipse86 2012.03.29. 11:19

A szépen növekvő retket eszi a földibolha, sajnos.

 Ez egy apró kis fekete levélbogár, a krumplibogár rokona, csak sokkal kisebb, és ugyanúgy ugrik mint a kutyabolha. Apró kerek lyukat rág a növekvő retek levelébe. Ha elég nagy mértékű a kár, a növény nem is tud továbbfejlődni, elpusztul. Kifejezetten a száraz, meleg tavaszt kedveli (most pont ilyen van). Rovarirtó permetet nem akarunk használni, így másfajta védekezési lehetőséget keresünk.

A Bárka program levelező listájára feldobtam a problémát, és számos tanács érkezett: nikotinos főzettel történő permetezés, fokhagymateás permetezés, különféle mézes, olajos, ragadós csapdák. A gyakoribb öntözés is javíthat a helyzeten, csakúgy mint a bodzalevéllel történő talajtakarás.

Az MTA Növénytani Kutatóintézete forgalmaz fajta specifikus feromonom csodacsapdát (Csalomon). Ebből Kabóca telefonon gyorsan rendelt is. 

A salátával történő társítás eleve megakadályozhatta volna a problémát - majd jövőre. Vagy pedig augusztusban is lehet vetni még retket, hátha akkor kisebb a veszteség.


 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uriotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr424347629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boccsantás 2012.07.17. 21:15:34

Nálunk van saláta is a káposzta mellett, de nem ér semmit. Neem olajból és kenőszappanból meleg vízzel permetlevet készítettem, ez egy-két napig távol tartotta a kártevőket, de tovább nem hatott. Sárga lapokkal is csak kicsit tudtam őket gyéríteni. Én sem szeretnék vegyszerrel permetezni, nagyon örülnék egy jó bio megoldásnak.
süti beállítások módosítása