Nálunk a hideg joghurtos barackkrémleves!
Hozzávalók kb. 5-6 adaghoz:
kb. 15 db kicsi-közepes sárgabarack
4db őszibarack
másfél pohár natúr joghurt (kb. 250gr)
1 liter tej
2 cs. vaníliás cukor
1 fahéjrúd, szegfűszeg
2 ek. méz
Elkészítés: a sárgabarckot megmosom, és lobogó forró vízbe mártom néhány percre, hogy könnyen lehúzható legyen a héja. Kiveszem, meghámozom, kimagozom, feldarabolom. 2 evőkanál mézzel és másfél pohárnyi joghurttal botmixerrel simára keverem, félreteszem hűtőbe. 1 liter tejet 6 szem szegfűszeggel, 1 fahéjrúddal és 2 csomag vaníliás cukorral odateszek a tűzre kis lángon. Lassan főzöm, hogy ne fusson ki és ne égjen le. Kb. negyedóra után kihalászom belőle a szegfűszeget és a fahéjrudat. Ha kész, félreteszem lehűlni. Végül összekeverem a jogurtos-mézes barack masszával és még egyszer átturmixolom. 4 darab őszibarackot meghámozok és feldarabolok, a darabokat hozzákeverem a leveshez. Hűtőbe kerül tálalásig. Vanília jégkrémmel és tejszínhabbal is lehet kínálni. Nálunk favorit. :)